Skip to Content
Opinto- ja järjestöpäivien yleisöä. Verovirkailijain Liiton puheenjohtaja Tuija Mäkelä pitää puheenvuoroa.

Opinto- ja järjestöpäivät kokosi jäsenistöä Helsinkiin

Teksti: Annika Salmenlinna

Kuvat: Niina Stolt.

Verovirkailijain Liiton Opinto- ja järjestöpäivät pidettiin 6.–7.5. Helsingissä. Päivillä nähtiin keväisiä värejä, kuten vihreää ja keltaista, sillä luottamusmiehet, edustajakokousedustajat, hallitus ja toimiston väki kantoivat erivärisiä nauhoja, joista heidät saattoi tunnistaa. Iloa ei tapahtumasta puuttunut, ja monissa puheenvuoroissa tuotiin esiin ilo siitä, että vihdoin voidaan tavata kasvokkain.

Tilaisuuden juonsi humoristiseen tapaansa Reijo Metsäranta Lounais-Suomen verotoimistosta. Lauantain aamuherätyksen hoiti puolestaan koomikko Niko Kivelä, ja naurava yleisö heräsi taatusti.

Palaute ja vuoropuhelu on tärkeää

Liiton puheenjohtaja Tuija Mäkelä otti avajaispuheessaan esille muun muassa yhteisöllisyyden. Liiton aluetoiminta on päässyt pandemian vuoksi kunnolla vauhtiin vasta tänä vuonna. Alueilla järjestettävät tapahtumat ovat tärkeitä yhteisöllisyyden kannalta. Myös Verohallinnossa yhteisöllisyys on työntekijäkokemuksen mittareilla mitattuna hyvällä tasolla, etätyöstä huolimatta.

Mäkelä puhui myös jäsenistöltä tulleista palautteista. Jäsenistön palautetta hän pitää erittäin tärkeänä. Yleisimmät jäsenten viestit liittyvät jatkuvaan kiireeseen, jaksamiseen, palkkakehitykseen, prosessiohjaukseen ja suoritteiden mitoitukseen. Työlle asetetut kappalemääräiset tavoitteet koetaan liian koviksi. Tämä luo stressiä ja jaksamisongelmia. Mäkelä kuitenkin korosti, että Verohallinto on hyvä työnantaja ja perusasiat ovat kunnossa. Hän uskoo, että haasteetkin pystytään ratkaisemaan yhteistyössä ja eri osapuolia kuunnellen.

Myös Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura nosti tervehdyksessään esiin avoimen vuoropuhelun tärkeyden. Luottamus kuuluu Verohallinnon arvoihin ja on Heikuran mielestä arvoista ehkä kaikkein keskeisin. Heikura puhui myös osaamisesta keskeisenä asiana, johon on hyvä panostaa. Nyt pitäisi osata arvioida, mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan. Uuden oppimista tarvitaan kaikkialla: niin johdossa kuin prosesseissakin. Uudistusmatka on hyvässä vauhdissa, mutta vasta alkutaipaleella. Heikura sanoi, että jokainen on oman työnsä paras tuntija ja tämä tietämys pitäisi saada yhteiseksi hyödyksi. Hän kannusti kaikkia tarttumaan ennakkoluulottomasti uusiin mahdollisuuksiin.

Verovirkailijain Liiton puheenjohtaja Tuija Mäkelä pitää puhetta.
Verovirkailijain Liiton puheenjohtaja Tuija Mäkelä kertoi muun muassa jäsenpalautteesta.

Huoli osaavasta työvoimasta

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren otti tervehdyspuheenvuorossaan esille muun muassa kunta-alan lakon sekä huolen osaavasta työvoimasta. Hän sanoi, että kaikilla JUKOn sektoreilla on työnantajapuolen kanssa yhteinen huoli siitä, miten osaava työvoima saadaan pidettyä ja miten saadaan tulevaisuudessa rekrytoitua osaajia. Löfgren korosti, että kun huoli on yhteinen, on mahdollisuus myös löytää yhteisiä keinoja. Hänestä on selvää, että myös rahaa vaaditaan, jotta saadaan ihmisiä julkiselle sektorille. Ihmisten on viihdyttävä työssään ja saatava siitä työn vaativuuden mukainen korvaus. Lisäksi etenemismahdollisuudet ovat tärkeitä. Löfgrenistä on myös tärkeää minkälaisen kuvan nuoret saavat työelämästä kesä- ja opiskeluaikaisten töidensä kautta.

Opinto- ja järjestöpäivillä kuultiin myös useampi muu puheenvuoro. Markku Heikura puhui Verohallinnon muutoksen keskeisistä tavoitteista ja hallintojohtaja Tommi Kämpe työntekijäkokemuksen mittaamisesta. Ylijohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä kertoi muun muassa valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksesta ja monipaikkaisesta työstä.

Työpäivämuotoilija Aku Varamäki puhui oppimisesta, oman osaamisen tunnistamisesta, innostuksesta ja siitä miten organisaatiossa voidaan yhdessä löytää osaamistarpeita ja vahvuuksia. Oppimisen ei suinkaan tarvitse olla aina perinteistä kursseilla tai koulutuspäivillä istumista.

Aku Varamäki pitää esitelmää.
Aku Varamäki puhui oppimisesta sekä omien ja organisaation vahvuuksien löytämisestä.

On elettävä tässä hetkessä

Opinto- ja järjestöpäivien toisena päivänä, lauantaina, JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne puhui tulevaisuuden työstä valtion virka- ja työehtosopimustoiminnassa. Hän piti tärkeänä sitä, että valtion työpaikoista ei tule läpikulkutyöpaikkoja. Hän nosti myös esiin tänä vuonna voimaan tulleen valtion virka- ja työehtosopimuksen muutoksia ja neuvotteluiden tulevaisuudennäkymiä sekä korosti, että ay-liikkeen on elettävä tässä hetkessä, eikä katsoa menneiden saavutusten listaa.

Tilaisuuden päätteeksi VeroVL:n puheenjohtaja Tuija Mäkelä puhui liiton ajankohtaisista asioista. Hän otti esiin muun muassa jäsenyyteen kuuluvan matkavakuutuksen uuden lisäedun: karanteeniturvan. Karanteeniturva korvaa välttämättömiä vapaa-ajan matkustelusta aiheutuvia majoitus- ja matkakustannuksia, jos jäsen joutuu kohdemaassa karanteeniin. Turva on voimassa EU- ja Schengen-maissa sekä Isossa-Britanniassa tämän vuoden loppuun saakka.

Tietysti Opinto- ja järjestöpäivillä kuultiin myös musiikkia. Osallistujia viihdytti muun muassa jousisoitinyhtye Duo Visio energisellä tulkinnallaan Coldplayn Viva La Vida -kappaleesta. Illalla tanssitti bilebändi Millie Jean.

Iloisia ihmisiä istuu kuuntelemassa Opinto- ja järjestöpäivien ohjelmaa.
Iloista yleisöä.

Kuvia Opinto- ja järjestöpäiviltä

 • Katso tästä

   

  Jousisoitinyhtye Duo Visio soittaa.
  Jousisoitinyhtye Duo Visio. Kuva: Niina Stolt.

   

  JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne puhuu.
  JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne puhuu. Kuva: Annika Salmenlinna.
  Juontaja puhuu yleisön edessä.
  Reijo Metsäranta juontaa. Kuva: Niina Stolt.
  Henkilöt keskustelevat kahvitauolla.
  Kahvitauko. Kuva: Niina Stolt.
  Henkilöt seisovat pöydän eri puolilla ja keskustelevat iloisina kahvitauolla.
  Iloista keskustelua kahvitauolla. Kuva: Niina Stolt.

   

  Koomikko Niko Kivelä puhuu.
  Koomikko Niko Kivelä hauskuttaa yleisöä. Kuva: Annika Salmenlinna.
  Verohallinnon hallintojohtaja Tommi Kämpe puhuu.
  Verohallinnon hallintojohtaja Tommi Kämpe puhuu. Kuva: Niina Stolt.
  Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura puhuu.
  Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura pitää puhetta. Kuva: Niina Stolt.
  Ylijohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä puhuu.
  Ylijohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä puhuu. Kuva: Niina Stolt.

Kirjoittajat

Annika Salmenlinna Järjestösihteeri