Skip to Content
Valkjärven ranta Vierumäellä

Vierumäki, siellä mieli lepää ja rauhoittuu

Teksti: Tuija Miettinen

Suomessa on valtava määrä kaunista luontoa. Vierumäellä upea, jääkauden muodostama luonto lähes salpaa hengen. Vielä kun käy niin hyvä onni, että ilmat ovat vierailuni aikana mitä parhaimmat ulkoiluun. Tosin, ainahan ne ovat. Kyse on vain asenteesta ja vaatetuksesta, jota ei tosin siellä käyntini aikana paljoa tarvinnut, sillä ulkolämpötila pyöri 30 asteen yläpuolella jo heti aamupäivästä.

Lomakohteemme, Chalet 4401, sijaitsee mitä mainioimmassa paikassa. Karttojen mittasuhteet antavat etäisyyksistä hieman väärän kuvan. Kaikki on lähellä ja senpä vuoksi, vaikka et kovin urheilullinen olisikaan, suosittelen kävelyä lähialueen palveluihin ja aktiviteetteihin. Askeleita ja liikuntaa kertyy kivasti ihan huomaamatta.

Huoneiston avaimet saat hotelli Fennadasta. Huoneiston parkkipaikka löytyy, kun hotelli Fennadasta lähdettyäsi palaat samaa reittiä takaisinpäin ja ajat suoraan kohti golfaluetta kiipeilypuiston jälkeen olevasta liikenneympyrästä. Parkkipaikat sijaitsevat vasemmalla (merkitty Chalet-omistajille) aivan talon, Cookentie 7, päädyssä. Suosittelen käyttämään, ainakin tätä kirjoittaessani, oikeanpuoleista parkkialuetta sillä vasemman (tien puoleisen) alueen puomi saattaa oikutella. Holiday Clubin läheisyydessä (Chalet 1:n puolella) on sähköautojen latauspisteitä. Saamani tiedon mukaan ne ovat kaikkien käytettävissä, mutta auto tulee siirtää latauksen päätteeksi.

Liikenneympyrä Vierumäellä.
Liikenneympyrä, josta pääsee lomahuoneistolle. Oikealle kääntyy tie Golf Cooke -kentälle, Golf Paviljongille ja Vierumäki Areenalle.

Elokuisena aamuna golfalueen parkkipaikka alkaa täyttyä heti kukonlaulun jälkeen. Golf Paviljonki sijaitsee ihan vieressä. Parvekkeelta voisi melkein loikata sinne. Mitkä näkymät! Paviljonki onkin oivallinen paikka seurata pelaajien loppuhuipennusta, maaliin saapumista ja miten sen viimeisen reiän kanssa oikein käy. Pukeutumiskoodia siellä ei näyttänyt olevan. Vaikka paviljonki on lähellä huoneistoa, ei huoneistoon kuulunut sieltä minkäänlaista melua tai hälinää. Kaiken kaikkiaan erittäin asiallista ja kohteliasta porukkaa.

Paviljongista saa maittavaa lounasta ja klo 14 jälkeen listalta muutakin, jos jonain päivänä haluaa pitää vapaata ruuanlaitosta. Hinnasto on edullisempi kuin esimerkiksi viereisessä Holiday Club -hotellissa ja ainakin kesällä voi seurata kokin puuhasteluja terassilla sijaitsevassa grilli/ruuanvalmistuspisteessä.

Lomakohteemme sijaitsee urheiluopiston alueella, joten mahdollisuudet liikuntaharrastuksiin ovat valtavat. Muista hyödyntää liiton kustantamaa aluepassia.

Hotelli Fennadan takana ovat jääkauden muodostamat järvet ja harjut. Korkeuserot ovat hämmästyttäviä. Läheisin, Valkjärvi, on lähdepohjainen ja syvimmiltä syvänteeltään 36 metriä, keskimääräisen syvyyden ollessa 20 metriä. Vesi on siis puhdasta ja kylmää. Tämäkin järvi on geologisesti suppakuoppa-suppajärvi, ja osuvasti nimetty sup-lautailu on täällä mahdollista järven jäätymiseen saakka. Myös kanoottien vuokraus onnistuu. Upeita luontopolkuja löytyy moneen makuun ja jokaisen kunnolle sopiva, pitkä, pidempi tai todella haastava. Lisätietoa ulkoilu-, pyöräily- ja hiihtoreiteistä löydät Vierumäen sivustolta.

Portaat alas järvelle.
Portaat alas järvelle.

Talvisin kävelyreitit muuttuvat hiihtoreiteiksi, joita pidetään kunnossa, ja vähälumisina talvina Vierumäen ulkoilualueelle tehdään latuja tykkilumesta. Latuja pitkin pääsee Heinolaan asti. Ilkankurussa on lapsille ihanteellinen pulkkamäki. Vaikka itse kesäihminen ja vilukissa olenkin, en voi olla kuvittelematta miten mahtavat maisemat alueella on lumisina talvina. Puhdasta, valkeaa ja (iik!) kylmää. Onneksi huoneistossamme on aivan mainio sauna. Kuntoilussa nuhraantuneet vaatteet saa kätevästi käyttökelpoiseksi huoneistoon kuuluvassa pyykinpesukoneessa ja kuivausrummussa.

En yhtään ihmettele niitä jäseniämme, jotka haluavat palata Vierumäelle aina uudelleen. Itseänikin taisi puraista Vierumäki-kärpänen. Paljon näin, todella paljon jäi näkemättä. Suosittelen lämpimästi käymään Vierumäellä rentoutumassa ja nauttimassa kauniista maisemista!

Kannattaa lähteä vaikka kaveriporukalla. Neljä maksavaa reippailijaa, majoituskulut hotellitasoisessa huoneessa mukavuuksineen to–su/ su–to vain noin 60 euroa per henkilö ja koko viikko 100 euroa/hlö. Hyödyntämällä hyvin varusteltua keittiötä ruokakulutkin pysyvät maltillisina.

Lomahuoneiston sauna.
Lomahuoneiston sauna.
Olohuone, jossa on myös keittiötilat. Keittiön kaappeja, hella, sohva ja pieni sohvapöytä.
Keittiö ja olohuone.

Kirjoittajat

Tuija Miettinen Jäsenpalvelusihteeri