Skip to Content

Toimintaohjeita työttömäksi jäävälle

Henkilö kirjoittaa pöydän ääressä vihkoon. Pöydällä on kahvikuppi ja matkapuhelin.

Askel 1: Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen

Ilmoittaudu ensimmäisenä toimenasi työnhakijaksi. Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Jos aiot hakea työttömyyskassasta yli 55-vuotiaille tarkoitettua muutosturvarahaa, ilmoittaudu työnhakijaksi 60 päivän kuluessa irtisanomispäivästä.

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan ensisijaisesti Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Kuvalliset ohjeet Asiointi-osiossa työnhakijaksi ilmoittautumisen eri vaiheista löydät täältä.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai muuta tunnistautumistapaa, etkä pysty käyttämään Työmarkkinatorin Asiointi-osiota, voit ilmoittautua työnhakijaksi vuoden 2024 loppuun saakka TE-toimiston toimipaikassa tai vaihtoehtoisesti soittamalla henkilöasiakkaan yleiseen neuvontapalveluun, jos henkilöllisyytesi voidaan varmistaa esimerkiksi asiakastietojesi perusteella. Lisätietoja löydät tästä.

Vuoden 2025 alusta alkaen paikan päällä ilmoittautuminen tapahtuu oman työllisyysalueesi työvoimaviranomaisen palvelupisteessä. Yhteystiedot tulet löytämään jatkossa Työmarkkinatorin aluesivuilta tai oman kuntasi verkkosivuilta.

Työmarkkinatorin Asiointi-osio

Siirry tästä Asiointi-osioon

Käyttökatko Asiointi-osiossa

Vuodenvaihteessa Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa on päivityksen takia käyttökatko, joka alkaa maanantaina 30.12.2024 kello 8 ja päättyy torstaina 2.1.2025 kello 8.

Lisätietoja ja toimintaohjeet

Askel 2: Ansiopäivärahan hakeminen 

Ansiopäivärahaa haetaan Aaria Työttömyyskassasta, jossa Verovirkailijain Liiton jäsenet ovat vakuutettuina.

Ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen voit lähettää, kun työ- tai virkasuhteen päättymisestä on kulunut noin kaksi viikkoa. Ansiopäivärahaa haetaan aina takautuvasti. Päivärahaa tulee hakea kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisestä työttömyyspäivästä.

Ansiopäivärahahakemuksen mukana tulee toimittaa kopio irtisanomisilmoituksesta tai sopimus työsuhteen päättymisestä. Myös muita liitteitä voidaan tarvita hakijan tilanteen mukaan. Palkkatiedot työttömyyskassa saa tulorekisteristä.

Kuka voi saada ansiopäivärahaa?

Ansiopäivärahaa voit hakea, jos olet ollut minkä tahansa työttömyyskassan jäsen vähintään 12 kuukautta. Lisäksi työssäoloehdon pitää täyttyä. Jos ansiopäivärahan ehdot eivät täyty, työttömyysturvaa haetaan Kelasta. Lue lisää ansiopäivärahan ehdoista

Ohje ansiopäivärahan hakemisesta

Lue lisää

Askel 3: Ilmoita tilanteestasi liitolle

Ilmoita työttömäksi jäämisestä liitolle joko jäsensivuilla jäsentietojen muutoslomakkeella tai liiton toimistoon jäsenpalvelusihteeri Tuija Miettiselle, p. 040 561 1114 tai verovltoimisto(at)verovl.fi.

Työikäiset jäsenet, joilla ei ole palkkatuloja, maksavat erityisjäsenmaksua, joka on 7 euroa kuukaudessa. Liiton jäsenedut jatkuvat myös erityisjäsenyyden aikana. Aaria Työttömyyskassan jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun.

Jäsentietojen muutoslomake

Siirry lomakkeelle

Muuta huomioitavaa

  • Omavastuuaika työttömyyden alussa

    Ansiopäivärahan maksaminen voidaan aloittaa seitsemän päivän omavastuuajan jälkeen. Omavastuupäiviksi ei lueta lauantai- ja sunnuntaipäiviä.

  • Lomakorvausten vaikutus työttömyysetuuteen

    Vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos lomakorvausten jaksottamisesta. Tämä koskee tilannetta, jossa yli kaksi viikkoa kestänyt kokoaikatyö on päättynyt ja pitämättömistä vuosilomista on maksettu korvaus.

    Lomakorvaus siirtää ansiopäivärahan alkamisaikaa. Jos kyseessä on esimerkiksi yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus, siirtyy työttömyysetuuden alkaminen noin kuukaudella. Omavastuuaika alkaa lomakorvauksen jaksotuksen jälkeen.

  • Mahdollisuus palkalliseen työllistymisvapaaseen irtisanomisajalla

    Työllistymisvapaata koskevan virkaehtosopimuksen mukaan irtisanotulla virkamiehellä on oikeus vapaaseen täydellä palkalla osallistuakseen irtisanomisaikanaan työllistymissuunnitelman laatimiseen työ- ja elinkeinotoimistossa (1.1.2025 alkaen työllisyysalueella), työllistymissuunnitelman mukaiseen työvoimakoulutukseen ja siihen liittyvään harjoitteluun tai työssäoppimiseen tai oma-aloitteeseen tai viranomaisaloitteeseen työpaikan hakuun ja työhaastatteluun tai uudelleensijoitusvalmennukseen.

    Työllistymisvapaan pituus määräytyy irtisanomisajan pituuden mukaan.

    55 vuotta täyttäneillä henkilöillä, joiden virkasuhde on kestänyt vähintään 5 vuotta, on oikeus pidennettyyn työllistymisvapaaseen. Tällöin työllistymisvapaata voi käyttää myös muutosturvakoulutukseen sekä osaamis- ja työkykykartoituksen tekemiseen.

    Virkamiehen on ennen työllistymisvapaan tai sen osan käyttämistä ilmoitettava siitä ja vapaan perusteesta työnantajalle niin hyvissä ajoin kuin mahdollista sekä pyydettäessä esitettävä luotettava selvitys kunkin vapaan perusteesta. Työllistymisvapaan käyttämisestä ei saa aiheutua työnantajalle merkittävää haittaa.

    Lisätietoja saa luottamusmiehiltä, liiton jäsensivuilta Verohallinnon työllistämistä edistävästä toimintasuunnitelmasta sekä 1.1.2023 voimaan tulleesta työllistymisvapaata koskevasta virkaehtosopimuksesta.

Kolikoita pinoissa.
Kuva: Pixabay.

Muutosturvaraha 55 vuotta täyttäneille

55 vuotta täyttäneillä on mahdollisuus hakea tietyin perustein muutosturvarahaa. Muutosturvaraha vastaa yhden kuukauden palkkaa.

Kuulut muutosturvarahan piiriin, jos

  • sinut on irtisanottu tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla,
  • olet täyttänyt 55 vuotta irtisanomiseen mennessä,
  • olet ollut irtisanomiseen mennessä saman työnantajan palveluksessa vähintään 5 vuotta ja
  • olet ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi 60 päivän kuluessa irtisanomisesta.

Muutosturvarahan saaminen ei edellytä työttömyyttä. Työttömyyskassa voi maksaa muutosturvarahaa, vaikka henkilö työllistyisi välittömästi toiselle työnantajalle.

Verovirkailijain Liiton jäsenet voivat hakea muutosturvarahaa Aaria Työttömyyskassasta. Työttömyyskassa maksaa muutosturvarahan niille, jotka ovat kassan jäseniä työsuhteen irtisanomispäivänä, vaikka jäsenyyden kesto ei riittäisikään ansiopäivärahan saamiseen.

Mistä saan lisätietoja?

Lisätietoja työttömyysturvaan liittyvistä asioista ja ansiopäivärahan hakemisesta saat Aaria Työttömyyskassasta. Kassan puhelinpalvelu palvelee numerossa 020 7655 900 maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9–12 ja tiistaisin kello 12–15. Kassan sähköpostiosoite on asiakaspalvelu(at)aariakassa.fi. Älä lähetä sähköpostilla viestejä tai liitteitä, jotka sisältävät henkilötietoja.

Kassan sivuille

Jäsensivuilla on luettavissa tietopaketti työttömyysturvasta

Jäsensivujen Materiaalit-osiosta löytyy Aaria Työttömyyskassan laatima tietopaketti työttömyysturvasta. Tietopaketissa kerrotaan muun muassa millä perusteella ansiopäivärahaa maksetaan ja miten sitä haetaan. Lisäksi paketissa on tietoa ansiopäivärahan suuruudesta ja enimmäisajasta. Mukana ovat myös tänä vuonna työttömyysturvaan tulleet muutokset.

Tutustu tietopankkiin