Syyskuussa tulee voimaan ansiopäivärahan porrastus sekä muita työttömyysturvan muutoksia
Maanantaina 2.9.2024 tulee voimaan joukko työttömyysturvan muutoksia. Muutokset koskevat muun muassa ansiopäivärahan määrää sekä työssäoloehdon kertymistä ja kestoa. Lisäksi velvoitetyöllistäminen on päätetty lopettaa.
Ansiopäivärahan porrastus
Porrastuksen myötä ansiopäiväraha alennetaan 80 prosenttiin, kun päivärahaa on maksettu 40 työttömyyspäivältä. 75 prosenttiin ansiopäiväraha alennetaan, kun sitä on maksettu 170 työttömyyspäivää.
Porrastus ei koske henkilöitä, joiden ansiopäivärahakausi on alkanut ennen 2.9.2024.
Ikäsidonnainen ansiopäivärahan tason suojaus poistuu
58-vuotta täyttäneiden ansiopäivärahan taso on ollut suojattu. Ansiopäivärahan perusteena olevaa palkkaa ei ole määritelty uudestaan, ellei uusi palkka ole ollut suurempi kuin edellinen. Tämä suojaus poistuu 2.9.2024 alkaen. Suojauksen poistaminen ei vaikuta tilanteisiin, joissa työssäoloehto on täyttynyt viimeistään 1.9.2024.
Työssäoloehto pitenee
Ansio- ja peruspäivärahan työssäoloehtoa pidennetään 2.9.2024 alkaen 26 viikosta 12 kuukauteen. Työssäoloehdon täyttymistä tarkastellaan jatkossakin 28 kuukauden jaksolla. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää hyväksyttävien syiden perusteella.
Työssäoloehto euroistetaan
Työssäoloehto euroistetaan 2.9.2024 alkaen. Työssäoloehtoa kertyy kuukausi, jos palkka on kalenterikuukauden aikana vähintään 930 euroa. Työssäoloehtoa voi kertyä myös puolikkaina kuukausina, jos palkkatulo on kalenterikuukauden aikana 465–929 euroa. Palkan täytyy olla vähintään alan työehtosopimuksen mukainen, muussa tapauksessa sovelletaan eri tulorajoja.
Palkkatukityö ei enää pääsääntöisesti kerrytä työssäoloehtoa
Palkkatuettua työtä ei enää lasketa työssäoloehtoon, jos työsuhde alkaa 2.9.2024 tai sen jälkeen.
Palkkatukityö voidaan kuitenkin lukea työssäoloehtoon 75-prosenttisesti, jos tuki on myönnetty alentuneesti työkykyisen palkkaamiseen tai pitkään työttömänä olleen 60 vuotta täyttäneen palkkaamiseen. Tällöin palkkatukityön ensimmäiset 10 kuukautta eivät kuitenkaan kerrytä työssäoloehtoa.
Työllistymistä edistävää palvelua ei enää lueta työssäoloehtoon
Vähintään 60-vuotiaat ovat voineet kerryttää työssäoloehtoa osallistumalla työllistymistä edistävään palveluun. Palvelun ajalta on voinut myös saada ansiopäivärahaa, vaikka ansiopäivärahan enimmäisaika olisi täyttynyt.
2.9.2024 alkaen työllistymistä edistävä palvelu ei enää kerrytä työssäoloehtoa, eikä myöskään ansiopäivärahaa voi saada, jos päivärahan enimmäisaika on täyttynyt. Muutos ei koske työllistymistä edistävää palvelua, joka on alkanut tätä ennen.
Velvoitetyöllistämisestä luovutaan
Kuntien velvollisuutena on ollut tarjota tietyin ehdoin työtä vähintään 57-vuotiaille työttömille, joiden työttömyyspäivärahan enimmäisaika on täyttynyt. Velvoitetyöllistäminen päättyy 2.9.2024 alkaen. Muutos ei vaikuta tätä ennen alkaneisiin velvoitetyöjaksoihin, eikä niiden osalta työssäoloehdon kertymiseen.